bellen
Historisch en waardevol

Penningen

Wilt u uw penningen veilig en vertrouwd laten taxeren en verkopen? Feddema Goud & Zilver, Postzegel- en Muntenhandel is al ruim 40 jaar gespecialiseerd in de inkoop van alle soorten penningen. Bent u zelf verzamelaar en wilt u uw collectie verkopen? Of heeft u een collectie geërfd en bent u benieuwd naar de waarde van uw nieuwe bezittingen? Onze vakkundige medewerkers taxeren uw waardevolle eigendommen zorgvuldig en geheel vrijblijvend. Wij doen u op basis van de actuele koersen en verzamelwaarde een eerlijk bod. Gaat u met ons bod akkoord, dan betalen wij u meteen contant of per bank uit.

Historische collecties aan penningen

Penningen lijken op munten, met als belangrijkste verschil dat ze geen betaalmiddel zijn en dus ook geen geldwaarde hebben. Ze werden bijna altijd voor speciale gelegenheden geslagen, bijvoorbeeld om een bepaalde gebeurtenis of persoon te herdenken of voor het gebruik van bepaalde diensten. Feddema Goud & Zilver, Postzegel- en Muntenhandel is geïnteresseerd in zowel historische als moderne penningen, uit Nederland en uit het buitenland. Wij zijn de aangewezen persoon voor grote en kleine collecties,  ook uw zeldzame verzamelingen hebben onze belangstelling.

 

Maak een afspraak Online taxatie
Penningen
  • Een eerlijk bod gebaseerd op de actuele prijs
  • Zaken doen in een veilige omgeving
  • Vakkundige medewerkers met 40 jaar ervaring
Vrijblijvende taxatie

De waarde van mijn penningen

Wanneer u verkoop van uw penningen(verzameling) overweegt, neemt u uw collectie mee naar onze winkel in Drachten. Daar taxeren onze ervaren medewerkers uw bezittingen onder toeziend oog van u in onze taxatieruimte. De waarde ervan is afhankelijk van verschillende zaken, waaronder het materiaal, de kwaliteit en de zeldzaamheid. Zeldzaamheid is een belangrijke factor: hoe zeldzamer (hoe gewilder) ze zijn, hoe meer uw verzameling waard is. Onze deskundige taxateurs bekijken uw collectie altijd zorgvuldig en bieden een eerlijke prijs. Gewilde moderne verzamelaarspenningen zijn bijvoorbeeld van Franklin Mint. Doordat zij ze in gelimiteerde oplages produceren, weten ze een zekere mate van zeldzaamheid te behouden. Heeft u dus (een collectie van) Franklin Mint-penningen in bezit, dan zijn wij ook daarin zeer geïnteresseerd. Meer weten over onze werkwijze? Klik dan hier!

Penningen verkopen
Neem contact op met Feddema

Bij Feddema Goud & Zilver, Postzegel- en Muntenhandel kunt u veilig en vertrouwd uw bezittingen laten taxeren en verkopen. U kunt ook bij ons terecht met uw overige waardevolle eigendommen, zoals ansichtkaarten, postzegels en horloges. Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken voor een vrijblijvende taxatie? Neemt u dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers staan u graag te woord.

Neem contact op
Penningen Inkopen Of Verkopen Bij Feddema

Liever eerst een online taxatie?

Online taxatie laten uitvoeren?

Veelgestelde vragen over penningen en numismatiek

Waar kan ik penningen ver- en inkopen?

Al ruim 40 jaar zijn we bij Feddema expert op het gebied van antieken. Onder deze expertise valt het taxeren en verkopen van penningen. U kunt dus veiilige en vertrouwd uw penningen online laten taxeren, of langskomen in onze winkel in Drachten. Onze vakkundige medewerkers bekijken aandachtig de penningen en kunnen op basis van de extrinsieke kenmerken, de waarde bepalen. Wellicht kunnen zij u ook het verhaal achter de penning vertellen, mocht het u onbekend zijn.

Wat zijn penningen en het verschil tussen munten?

Zij die geen verzamelaars zijn van munten en penning zullen in alle waarschijnlijkheid het verschil tussenbeide niet begrijpen. Penningen zijn eigenlijk een breder begrip dan munten. Penningen kunnen refereren naar verschillende objecten. Zo kennen we over het algemeen wel de medailles, voorheen bekend als prijspenningen. Medailles zijn gedenkpenningen ter herinnering aan een persoon of gebeurtenis. Maar penningen kunnen ook draagpenningen zijn, een Koninklijke onderscheidingspenning of de historische munteenheid; penning.

Die laatste is de bron van verwarring tussen hedendaagse munten en penningen. Penningen droegen vroeger een nominale geldwaarde. Dit is over het algemeen inmiddels niet meer het geval. Een vuistregel die u aan kunt houden is: is het object geslagen ter herinnering of gedenking van een persoon of een gebeurtenis, zonder dat het object een nominale waarde heeft? Dan is het een penning.

Welke penningen zijn geld waard?

In de numismatiek, het verzamelen van munten en penningen, kennen we veel uitschieters. Dit is voornamelijk bij munten het geval. In het kort: vanwege de nominale waarde, hetgeen waaraan vroeger de waarde werd vastgesteld, zijn munten veel meer in trek bij verzamelaars. Dit betekent echter niet dat er geen penningen zijn die wat waard zijn.

Neem bijvoorbeeld de gouden geuzenpenning uit 1566. Deze penning, waarvan er voor de vondst, slechts twee exemplaren eerder bekend waren, ging voor maar liefst €40.000 onder de hamer bij een veiling in 2020.

Een ander voorbeeld is de zilveren Branschweig uit 1634. Deze gedenkpenning werd geslagen als geschenk voor een hertog uit Duitsland. Hoewel deze initieel werd geschat op een waarde van €25.000, werd deze penning uiteindelijk verkocht aan een Duitse verzamelaar voor maar liefst €79.950.

Het laatste voorbeeld dat we delen is dat van de penning ‘Het Spaanse galjoen st. Jacob’ uit 1602. Deze penning, gemaakt van goud, beeldt de slag om het Spaanse galjoen st. Jacob uit. Twee Zeeuwse schepen wisten in 1602 namelijk het Spaanse galjoen Sao Jago to overmeesteren, met een daarbij behorende beloning ter waarde van €27,5 miljoen, omgerekend voor inflatie.

Hoe taxeer je penningen?

Het taxeren van penningen dient te worden volbracht door experts. Het probleem met penningen zijn namelijk de berusting op geschiedenis. Om een goede taxatie uit te voeren zijn een aantal factoren van belang:

  1. De echtheid van de penning.

Het verifiëren van de echtheid van de penning is uiteraard de meest belangrijke zaak. Deze factor is de samenkomst van de onderstaande factoren.

  1. Het materiaal van de penning.

Niet alleen geeft het materiaal een grote hint naar de herkomst van de penning en de echtheid ervan, het is ook een grote factor wat betreft de waarde van de penning. Zoals eerder aangegeven, in de numismatiek zijn munten veel meer in trek onder verzamelaars ten opzichte van penningen. Het gebrek aan nominale waarde van een munt is daar een grote reden voor. Daardoor is de waarde van een penning erg afhankelijk van het materiaal waar de penning van is gemaakt.

  1. Het verhaal achter de penning.

De verhalen achter de penning zijn de sleutel tot de echtheid van de penning. Daarbij zijn de verhalen hetgeen wat de penning maken. Hoe mooier, ingrijpender of bijzonderder het verhaal is, hoe meer de penning waard is.

  1. De kwaliteit van de penning.

Hoe minder butsen en beschadigingen, hoe beter. Dit helpt ook bij het achterhalen van het verhaal van de penning.

  1. De hoeveelheid bestaande exemplaren.

Schaarste draagt ook bij een de waarde van de penningen.

- Feddema 40 jaar vertrouwd - Veilige taxatie en inkoop

Heeft u nog vragen?

Daniël Feddema

Taxatiespecialist Telefoonnummer0512 - 51 09 96 Mailadresinfo@feddema.nl

Martin Feddema

Taxatiespecialist Telefoonnummer0512 - 51 09 96 Mailadresinfo@feddema.nl

Klaas Bijlsma

Administratief medewerker Telefoonnummer0512 - 51 09 96 Mailadresinfo@feddema.nl