bellen
Historische zegels

Postzegels

Feddema Goud & Zilver, Postzegel- en Muntenhandel is gespecialiseerd in postzegelinkoop. Heeft u een mooie postzegelverzameling geërfd? Of heeft u zelf een mooie verzameling die u wilt verkopen? Bij Feddema zijn we altijd op zoek naar zeldzame zegels en mooie verzamelingen of voorraden. Met ruim 40 jaar ervaring in het betrouwbaar en veilig taxeren van uw waardevolle spullen, bent u altijd verzekerd van een eerlijk bod. Feddema is erkend dealer van onder andere de ifsda. Onze taxateurs bekijken uw zegels zorgvuldig en geheel vrijblijvend, plan eens een afspraak in!

Postzegels met een geschiedenis

Wanneer u uw postzegelverzameling wilt laten taxeren, komt u met uw postzegels naar onze winkel in Drachten. Tevens is het in overleg mogelijk een taxatie aan huis uit te voeren. U kunt met alle soorten verzamelingen en postzegels bij ons terecht, ook met frankeergeldige zegels. De allereerste postzegel ter wereld komt uit Engeland en stamt uit 1840. Deze postzegel wordt ook wel de Penny Black genoemd. De eerste Nederlandse zegel dateert uit 1852. Zowel uw Nederlandse als uw buitenlandse postzegelverzamelingen kunt u door ons laten taxeren en aan ons verkopen. Voor iedere collectie, zeer groot of klein, bent u bij Feddema aan het juiste adres. Met onze jarenlange ervaring gaan we ook graag voor u aan de slag!

Wat is mijn verzameling waard?
Postzegels
  • Een eerlijk bod gebaseerd op de actuele prijs
  • Zaken doen in een veilige omgeving
  • Vakkundige medewerkers met 40 jaar ervaring
Wat zijn mijn postzegels waard?

Postzegels laten taxeren

De waarde van uw postzegelverzameling wordt door verschillende factoren bepaald, waaronder vraag en aanbod, de kwaliteit, zeldzaamheid en de grootte van de verzameling. Onze deskundige taxateurs doen altijd hun uiterste best om u een eerlijk bod voor uw postzegelverzameling te doen. In onze taxatieruimte kunt u onder het genot van een kopje koffie met het werk van onze ervaren taxateurs meekijken. Hoe gewilder en zeldzamer een postzegel of collectie is, hoe waardevoller uw verzameling. Een zeldzame postzegel is een postzegel die gedrukt is in een zeer kleine oplage. Een mooi voorbeeld hiervan is de Blue Penny van Mauritius, maar ook vele oude klassieke postzegels vertegenwoordigen een betere waarde. Meer weten over hoe we de waarde van postzegels berekenen? Lees dan hier meer over onze werkwijze of over een postzegelverzameling taxatie.

Img 2594
Neem contact op met Feddema

Postzegels verkopen

Op een veilige manier gebruik maken van gedegen taxatie en eventuele verkoop van uw postzegelverzameling? Bij Feddema Goud & Zilver, Postzegel- en Muntenhandel bent u aan het juiste, betrouwbare adres. U kunt ook bij ons terecht met uw overige waardevolle eigendommen, zoals goud, zilver, munten en bankbiljetten. Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken voor een vrijblijvende taxatie? Neem dan vooral contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Neem contact op
Postzegels verkopen en inkopen

Liever eerst een online taxatie?

Online taxatie laten uitvoeren?

Veelgestelde vragen over het verzamelen en verkopen van postzegels

Waar oude postzegels verkopen in Nederland

Postzegels taxeren, verkopen of inkopen kan bij Feddema Goud & Zilver, Postzegel- en Muntenhandelaar. Jaren expertise, het opbouwen van klantvertrouwen en eerlijke prijzen hebben ervoor gezorgd dat wij de beste partij zijn voor het laten taxeren van uw postzegelcollectie. Postfrisse, gestempelde of ongebruikte zegels, u kunt alles bij ons langsbrengen voor taxatie en verkoop.

Heeft u vragen over postzegels, uw collectie of wilt u meer leren over de wereld van filatelisten? Hieronder staan een paar van de meest gestelde vragen omtrent postzegel waardes en taxatie.

Zijn postzegels een goede belegging?

Om definitief te zeggen of postzegels een goede belegging, zouden we moeten kunnen weten wat de waarde zal doen in de komende jaren. Uiteraard kunnen we dit niet met alle zekerheid zeggen. Wat we wel kunnen doen is kijken naar de trends. Op dit moment zien we dat postzegels helaas minder waard worden ten opzichte van vroeger. Dit heeft deels te maken met de krimpende vraag naar postzegels om mee te beginnen.

Dit biedt daarnaast ook gelijk weer mogelijkheden. Omdat er in Nederland fors minder post wordt verstuurd, is het noodzakelijk om de frankering per brief op te schroeven. Inmiddels zijn er postzegels van €1 voor het versturen van binnenlandse brieven. Dit is voor het eerst dat nationale post de grens van €1 doorbreekt. Als deze zegels postfris worden bewaard, kunnen deze later weer meer waard worden dan de nominale waarde. Al helemaal als postzegels als een begrip in de komende jaren uit de mode raakt. Steeds minder vraag naar postzegels zorgt voor het uitsterven van zegels als concept. De laatste zegels zullen dan ongetwijfeld veel meer geld waard worden.

Belasting op waardevolle postzegels?

Postzegels en zelfs complete postzegelcollecties vallen onder het 0% tarief. Dit houdt in dat er over de waarde van postzegels geen belasting dient te worden betaald.

Welke postzegels zijn geld waard?

De waarde van postzegels zijn wild uiteenlopend. De waardes van postzegels kunnen variëren van de frankeerwaardes genoteerd op de zegel tot duizenden en, in zeer zeldzame gevallen, miljoenen euro’s. Deze waardes zijn geheel afhankelijk van een aantal factoren. Dit zijn factoren die we vaker in de antiek- en zeldzame voorwerpenhandel zien.

De waardes van postzegels hangen af van aspecten zoals:

  • Kwaliteit van het papier en de gom
  • Periode van uitgifte
  • Zeldzaamheid
  • Interesse van verzamelaars
  • Is de postzegel ooit gebruikt?
  • En bovenal, de staat van de postzegel

Kwaliteit van het papier en de gom

De gebruikte materialen zijn zeer belangrijk om de waarde van de zegel vast te stellen. Het fungeert als een bewijs dat de zegel wel degelijk de échte, originele zegel is. Wanneer men spreekt van grote bedragen, is het van uiterst belang dat er wordt vastgesteld dat het gaat om de originele zegel, geen kopie of reproductie. Ook kan de gom aan de achterzijde van de postzegel uitwijzen of het gaat om een ongebruikte, gebruikte of zelfs postfrisse zegel. Postfrisse zegels hebben nog de originele gomlaag.

Periode van uitgifte

Vanzelfsprekend is het van belang dat de periode van uitgifte goed wordt onderzocht. Een goede indicatie van de waarde van postzegels is: hoe ouder de zegel, hoe groter de kans dat de postzegel meer geld waard is dan de nominale waarde. Bovendien zijn bijzondere momenten in de geschiedenis ook een goede indicatie van de waarde van de zegel. Bijvoorbeeld een zegel die is verstuurd naar landen die tegenwoordig niet meer bestaan.

Zeldzaamheid en interesse van verzamelaars

In het geval u ervoor kiest om zelf de waardebepaling van uw postzegels te doen, in plaats van naar onze experts komen, kunt u altijd diep in de verzamelaarsforums duiken. Hier worden vaak gezocht of gediscussieerd naar de meest zeldzame postzegels. De belangrijkste waardes die we hanteren voor postzegels zijn namelijk de nominale of frankeerwaarde, cataloguswaarde en de verzamelaarswaarde. De nominale waarde is de waarde die vermeld staat op de zegel, de cataloguswaarde is de verkoopwaarde die onze experts vaststellen op basis van onze grondige onderzoeken en de verzamelaarswaarde is de waarde die postzegelverzamelaars willen betalen voor de zegel. Is een zegel niet in trek onder de verzamelaars, dan bestaat de kans dat zelfs de oudste postzegels in uw collectie minder geld waard zijn.

Postfris, gebruikt of ongebruikt

Samenhangend met de periode van uitgifte is er de brandende vraag: is de postzegel ooit gebruikt? Specifieker nog: is de postzegel ooit gebruikt in de originele periode van uitgifte? Of in veel gevallen zelfs de vraag of de postzegel is gebruikt op de eerstedagenveloppen? Gebruikte postzegels zijn in vrijwel alle gevallen meer waard dan ongebruikte zegels. Dit heeft te maken met het verhaal dat de postzegel kan vertellen. Waar werd deze vroeger normaliter voor gebruikt? Is het een postzegel die koninklijke post heeft helpen bezorgen? Is het een alledaagse postzegel die in de eigen tijd nooit veel waarde had, maar inmiddels een collectorsitem is geworden? Postzegels vertellen een verhaald. Gebruikte postzegels hebben het verhaal geleefd.

De staat van de postzegel

In veel gevallen de belangrijkste factor. Wat is de staat van de postzegel. We kennen drie omschrijvingen van postzegel-condities. Prachtexemplaar, ofwel een perfecte zegel. Zeer fraai, houdt in dat er lichte beschadigingen of gebreken zijn. Fraai, is van toepassing als er grotere beschadigingen zijn, zoals grote vouwen, slijtage, lichtbeschadiging. Logischerwijs is het zo dat hoe beter de conditie is, hoe meer de zegel waard is. Belangrijke kanttekeningen zijn uiteraard dat fouten of beschadigingen op de zegel als het resultaat van productiefouten juist meer waarde met zich meebrengen.

Wat zijn de duurste postzegels?

Schoolvoorbeelden van dé perfecte postzegels zorgen bij elke veiling weer voor opspraak. Postzegels die voor miljoenen over de toonbank gaan zijn de postzegels die verzamelaars maar al te graag tot de collectie willen rekenen. De duurste postzegel allertijden is de Britse Guiana One-Cent Magenta. Het nietszeggende vierkante vlak met zwarte krabbel in de linkerbovenhoek, ging onlangs onder de hamer voor maar liefst $11,7 miljoen. Hoewel deze zegel tijdens de originele periode van uitgifte werd gebruikt om kranten te frankeren, en dus waardeloos was, is het inmiddels het meest gewilde collectorsitem onder postzegelverzamelaars.

De Nederlandse tegenhanger van de meest waardevolle postzegel is een keerdrukpaar van vijf cent, rood, koningin Wilhelmina met bontkraag uit 1924. Deze postzegels verbraken in 2022 het record van de duurste Nederlandse postzegels ooit, toen ze onder de hamer ging voor maar liefst €530 duizend.

Deze postzegels zijn echter niet de uitzondering op de regel. Er zijn op dit moment maar liefst 13 postzegels die voor meer dan een miljoen euro verkocht zouden kunnen worden.

- Feddema 40 jaar vertrouwd - Veilige taxatie en inkoop

Heeft u nog vragen?

Daniël Feddema

Taxatiespecialist Telefoonnummer0512 - 51 09 96 Mailadresinfo@feddema.nl

Martin Feddema

Taxatiespecialist Telefoonnummer0512 - 51 09 96 Mailadresinfo@feddema.nl

Tom Feddema

Taxatiespecialist Telefoonnummer0512 - 51 09 96 Mailadresinfo@feddema.nl